Μαραζώνει το παλιό εμπορικό κέντρο - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Μαραζώνει το παλιό εμπορικό κέντρο

Μαραζώνει το παλιό εμπορικό κέντρο

Share This
Η οδός Χρήστου Κουμάντου μέχρι πρότινος ήταν ένας από τους πλέον εμπορικούς δρόμους της Καλαμάτας. Σήμερα, όμως, η εικόνα που παρουσιάζει ο πεζοδρομημένος, πλέον, δρόμος είναι τελείως διαφορετική. Σε μια απόσταση σαράντα (40) μέτρων συναντά κανείς καταστήματα κλειστά και άλλα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν από το… λουκέτο. Έτσι, μέσα στους επόμενους μήνες ο χαρακτήρας της περιοχής αναμένεται να αλλάξει ριζικά, με άγνωστη μέχρι αυτή τη στιγμή κατεύθυνση.
Μπορεί οι χαρούμενοι άνεργοι, στην πλειονότητά τους νέοι, που λιάζονται ήδη πίνοντας καφέδες στις γύρω καφετέριες, που ξεφυτρώνουν σαν μαϊντανοί, οι φραπαιδαράδες που λένε κάποιοι, να είναι οι αυριανοί θαμώνες της περιοχής. Μέχρι να συμβεί αυτό, όμως, τα σημάδια εμπορικής ερημοποίησης που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στο κέντρο της Καλαμάτας, και ειδικότερα στη Χρήστου Κουμάντου, δεν μπορούν να κρυφτούν.
Σε μια βόλτα που κάναμε χθες, καταγράφοντας τις απόψεις των επαγγελματιών, ξεχωρίσαμε τέσσερα βασικά στοιχεία που οδήγησαν την περιοχή στην παραπάνω κατάσταση, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ακούσαμε από τους απελπισμένους καταστηματάρχες.
Το πρώτο είναι η πεζοδρόμηση της οδού αλλά και του τμήματος της Αριστομένους. Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, είναι η οικονομική κρίση που έχει… διαλύσει πλέον κάθε οικογένεια. Το τρίτο οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που ξεφυτρώνουν γύρω γύρω, και το τέταρτο τα ενοίκια που δε λένε να ρίξουν οι ιδιοκτήτες, παρά τα προβλήματα.
Στους δύο πρώτους λόγους αποδίδουν οι καταστηματάρχες την πτώση του τζίρου κατά 50% περίπου.
«Η οικονομική κρίση έχει φέρει τα πάνω - κάτω και στην τοπική αγορά. Και με αυτό δεν εννοούμε μόνο ότι έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού. Συνεπακόλουθο της κρίσης είναι ότι δεν μπορούμε να προμηθευτούμε και προϊόντα για τα καταστήματά μας, διότι οι εισαγωγείς αντιμετωπίζουν προβλήματα, αφού οι διάφοροι οίκοι του εξωτερικού που συνεργάζονται μαζί τους ζητάνε μεγάλες προκαταβολές. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην έχουμε όλα τα προϊόντα που απαιτούνται για να κρατηθεί ένα μαγαζί ζωντανό σε μια ανταγωνιστική αγορά.
Η πεζοδρόμηση της οδού σε συνδυασμό με αυτή του τμήματος της Αριστομένους ήταν μια ακόμα “μαχαιριά”, αφού ένας σημαντικός αριθμός πελατών, κυρίως από την ενδοχώρα, δεν μπορούν πλέον να προσεγγίσουν το ιστορικό εμπορικό κέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages