Επικίνδυνα τα παράνομα σφάγια και η υπαίθρια αγορά - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Επικίνδυνα τα παράνομα σφάγια και η υπαίθρια αγορά

Επικίνδυνα τα παράνομα σφάγια και η υπαίθρια αγορά

Share This
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία και επίσημοι αρμόδιοι φορείς, όσον αφορά στο φαινόμενο των υπαίθριων σφαγείων αμνοεριφίων, αλλά και τις υπαίθριες αγορές πουλερικών, οι οποίες κάνουν «χρυσές» δουλειές, ενόψει του Πάσχα.Ο κίνδυνος μολύνσεων και ασθενειών είναι υπαρκτός, αφού τα ζώα αυτά, συνήθως, δεν υπόκεινται σε κτηνιατρικούς και υγειονομικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η δημόσια υγεία. Ενώ, προτρέπουν τους καταναλωτές να εμπιστευτούν τα επίσημα κρεοπωλεία και πτηνοτροφεία της χώρας.

«Κι αυτό το Πάσχα θα θυσιαστούν στο όνομα του γιορτινού μας τραπεζιού δεκάδες χιλιάδες ζώα. Ας είναι τουλάχιστον ανώδυνη η θυσία τους. Έχει φροντίσει γι'Α αυτό η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και οι ζωοφιλικές οργανώσεις που αγωνίστηκαν για την αναισθητοποίηση των προς σφαγή ζώων ώστε να μην υποφέρουν», δηλώνει η Διευθύντρια της Ε.Φ.Ε, Λιάνα Αλεξανδρή......

Προσθέτει δε, ότι «οι μέθοδοι των υπαίθριων σφαγείων προκαλούν τοξίνωση και φρικτούς πόνους σε πολλά από τα ζώα. Η Ελλάδα είναι σχεδόν η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία η βαρβαρότητα λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις από τις παράνομες σφαγές - εκτός των πιστοποιημένων σφαγείων».




Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία πιστεύει ότι δεν αρκεί να υπάρχουν νόμοι. «Το πρόβλημα είναι ο μηχανισμός εφαρμογής τους κι αυτός ο μηχανισμός είναι ο άνθρωπος. Είναι μια κατακόρυφη γραμμή από το νόμο ως την εφαρμογή του, με πολλά εμπόδια. Μηχανισμός είναι ο αρμόδιος. Ο ελεγκτής. Ο υπεύθυνος. Ο δημόσιος λειτουργός», λέει η κ. Αλεξανδρή και προσθέτει: «Αν όμως, αυτός ο άνθρωπος- δημόσιος λειτουργός, κάθεται κλεισμένος στα τείχη και τα γραφεία του, αγκαλιά με την απογοήτευση που έχουμε όλοι δημόσιοι και μη εργαζόμενοι για τα τεκταινόμενα γενικότερα, τότε κάθε τι παράνομο θα παραμονεύει παντού. Θα επιβάλλεται συνεπώς το ανεφάρμοστο, το ηθικά στρεβλό, με συνέπεια ο ωραίος νόμος να κοιμάται ωραία και ήσυχα μέσα στα ΦΕΚ του».

Ο κτηνίατρος της Ε.Φ.Ε, Τάσος Κανούρης, επισημαίνει ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένας κτηνιατρικός έλεγχος στα υπαίθρια σφαγεία, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών, αφού πολλά από τα ζώα μπορεί να είναι μολυσμένα ή άρρωστα» και προτρέπει την ελληνική πολιτεία να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, που απαγορεύουν ρητά τέτοια φαινόμενα.

Απ' την πλευρά του, ο πρόεδρος του συνδέσμου ελλήνων κτηνοτρόφων Παναγιώτης Πεδερέτος, αναφέρει ότι το φαινόμενο των υπαίθριων σφαγείων φθίνει χρόνο με το χρόνο στη χώρα μας, καθώς τα περισσότερα αμνοερίφια σφάζονται ήδη, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, στα 120 σφαγεία της χώρας, τα οποία για πρώτη φορά φέτος, όπως, τονίζει «είναι ηλεκτρονικά συνδεδεμένα με τον ελληνικό οργανισμό γάλακτος και κρέατος και σε πραγματικό χρόνο, διανέμονται πληροφορίες για την προέλευση, τη σφαγή και τη διανομή των αμνοεριφίων που σφάζονται».

«Έτσι ελέγχεται η υγεία, η προέλευση και οι συνθήκες σφαγής τους και ο καταναλωτής είναι απόλυτα διασφαλισμένος, ενώ επιπροσθέτως δεν βασανίζονται και τα ίδια τα ζώα», σημειώνει. Επέστησε, δε, την προσοχή των υπόλοιπων υπηρεσιών ελέγχου της πολιτείας, έτσι ώστε να εξαλειφθούν τελείως φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Για τις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, προτείνει μάλιστα ως λύση τη χρήση κινητών σφαγείων από την πολιτεία, «τα οποία έχουν πολύ μικρότερο κόστος από τη δημιουργία μίας σταθερής μονάδας» και ζητάει τη συνδρομή των φιλοζωικών οργανώσεων, προς αυτήν την κατεύθυνση.

Με πάνω από 150 διαβήματα την τελευταία δεκαετία έχει καταδικάσει η Ένωσης Κρεοπωλών Αττικής τις λεγόμενες «σφαγές κάτω από την ελιά». «Ανέλεγκτες σφαγές σημαίνει και ανέλεγκτο κρέας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ένωσης, Βασίλης Ντελιφιλιππίδης, και συμπληρώνει ότι «κανέναν κρεοπώλη δε συμφέρει η αγορά ποσότητας ανέλεγκτου κρέατος, καθώς θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία των πελατών του, αλλά και την ίδια την επιχείρησή του σε τυχόν έλεγχο, αφού τέτοια κρέατα στερούνται παραστατικών» ξεκαθαρίζοντας ότι: «κανένα κρεοπωλείο της Αττικής δεν πουλά ανέλεγκτα κρέατα απ' όπου κι αν προέρχονται, πόσο μάλλον από υπαίθρια σφαγεία».

Σχετικά τα πουλερικά, η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία εφιστά την προσοχή όλων των πολιτών, οι οποίοι προτίθενται να αγοράσουν νεοσσούς (κλωσοπουλάκια) από υπαίθριες αγορές, λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν από την έλλειψη ελέγχων και τονίζει ότι «η πώληση νεοσσών σε υπαίθριες αγορές και κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, απαγορεύεται από τον νόμο και οι παραβάτες διώκονται ποινικά».

«Οτιδήποτε αγοράζει ο καταναλωτής από πιστοποιημένες πτηνοτροφικές μονάδες παραγωγής είναι και απόλυτα ασφαλές, αφού σε καθημερινή βάση γίνονται σειρά κτηνιατρικών και υγειονομικών ελέγχων», ξεκαθαρίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο διευθυντής του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Ιωαννίνων, Λάζαρος Τσακανίκας και επισημαίνει ότι «στις υπαίθριες αγορές οι κίνδυνοι ασθενειών των πουλερικών είναι πολύ μεγάλοι, τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον γενικό πληθυσμό των πουλερικών, αφού πολλές απ'Α αυτές τις ασθένειες είναι μεταδοτικές». Καταγγέλλοντας τις άθλιες συνθήκες μεταφοράς νεοσσών και πουλερικών, σημειώνει ότι «εξαιτίας αυτού του φαινομένου δυσφημείται όλος ο κλάδος».Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία καλεί τους συνειδητοποιημένους πολίτες να καταγγέλλουν όσα περιστατικά παράνομων σφαγείων ή αγορών πουλερικών υποπίπτουν στην αντίληψή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages