Το γάντι σε Περιφέρεια και κυβέρνηση ο Π. Νίκας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Το γάντι σε Περιφέρεια και κυβέρνηση ο Π. Νίκας

Το γάντι σε Περιφέρεια και κυβέρνηση ο Π. Νίκας

Share This
Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Καλαμάτας αποτυπώθηκε, για άλλη μια φορά, στις εξελίξεις που υπήρξαν χθες για το θέμα. Από τη μια πλευρά, η Δημοτική Αρχή, δια στόματος του δημάρχου Παν. Νίκα, ζητά συναίνεση, αλλά έχει σηκώσει και «χέρια ψηλά» στο πρόβλημα, υποδεικνύοντας ότι άλλοι (Περιφέρεια, Περιφερειακή Διοίκηση, Κυβέρνηση) έχουν την ευθύνη. Κι αυτοί τηρούν μέχρι σήμερα… σιγή ιχθύος.
Λίγα λεπτά αργότερα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο με φορείς της πόλης, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, αλλά και η ΕΕΤΕΜ, επέκριναν εμμέσως πλην σαφώς τη Δημοτική Αρχή για την ολιγωρία της τα προηγούμενα χρόνια, μέσω επέκτασης και ενίσχυσης της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, να δημιουργήσει, κατ’ αρχάς, προϋποθέσεις μείωσης του όγκου των απορριμμάτων.
Από εκεί και πέρα, για την τοποθέτηση και λειτουργία του μηχανήματος ζητήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις για τη μη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, ενώ προτάθηκε να εξεταστεί η δυνατότητα λειτουργίας της ΜΟΛΑΚ, έστω και συνεπικουρικά στο πρόβλημα.
Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει πίεση προς την Πολιτεία να προχωρήσει ο εθνικός σχεδιασμός. Ακούστηκε δε από την πλευρά του Παν. Μπαζίγου η πρόταση εξέτασης του ενδεχόμενου κατασκευής συστήματος διαχείρισης σε κάποιο άγονο νησί του Μεσσηνιακού Κόλπου και η μεταφορά με πλοία εκεί των απορριμμάτων. Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι από: Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΤΕΕ, Επιμελητήριο Μεσσηνίας, Ν.Ε. ΕΕΤΕΜ Μεσσηνίας, Ιατρικό και Δικηγορικό Σύλλογο.
Στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Παν. Νίκας υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Ειλικρινά, λυπούμαι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πόλη με τα σκουπίδια. Όμως, άλλοι είναι οι αρμόδιοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τον εθνικό σχεδιασμό. Άραγε, γιατί δεν παρεμβαίνουν οι κ.κ. Μαλαπάνης, Τατούλης, Αποστολόπουλος, αλλά και η κυβέρνηση; Η πόλη βρίσκεται σ’ αυτή την άσχημη κατάσταση γιατί δεν προχωρά ο εθνικός σχεδιασμός.
Η Πολιτεία έχει δώσει στο Δήμο Καλαμάτας συγκεκριμένη αδειοδοτημένη έκταση και υπάρχει σύστημα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη αυτή τη δυνατότητα. Ενδεχομένως να μην τα καταφέρουμε. Πρέπει, όμως, να προσπαθήσουμε. Από εκεί και πέρα, αν η Δικαιοσύνη και η Πολιτεία φρονούν διαφορετικά, η δεύτερη ας μας δώσει άλλη λύση. Ο πρώτος που πονάει γι’ αυτή την κατάσταση είμαι εγώ. Πρέπει η κρατική Αρχή να μη κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages