Πως ψηφίζουν οι Καλαματιανοί την Κυριακή - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Πως ψηφίζουν οι Καλαματιανοί την Κυριακή

Πως ψηφίζουν οι Καλαματιανοί την Κυριακή

Share This
Η ψηφοφορία για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ξεκινά στις 7 το πρωί και λήγει στις 7 το βράδυ. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική και για τους παραβάτες ο νόμος προβλέπει κυρώσεις. Εξαιρέσεις προβλέπει ο νόμος:
α) για τους κατοίκους εξωτερικού,
β) για όσους έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και
γ) για όσους θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των διακοσίων χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο υποχρεούνται να ψηφίσουν.
Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται εάν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων (δηλ. 50%+1 ψήφο).
Σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας αυτή θα διεξαχθεί την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010, με ίδια ώρα έναρξης και λήξης.
Η επαναληπτική ψηφοφορία γίνεται ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.
Δύο ειδών ψηφοδέλτια θα πάρουν στα χέρια τους οι πολίτες, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα: Μια σειρά ψηφοδελτίων όλων των υποψηφίων για την Περιφέρεια και μια σειρά ψηφοδελτίων όλων των υποψηφίων για τον Δήμο. Κάθε συνδυασμός διαθέτει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για κάθε εκλογική περιφέρεια.
Το ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου
Το ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια περιλαμβάνει τον υποψήφιο περιφερειάρχη, τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας (για κάθε νομό ξεχωριστό) και τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας με αλφαβητική σειρά Πάλι ξεχωριστό για κάθε νομό.
Το ψηφοδέλτιο για τον Δήμο περιλαμβάνει:
α) Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια και δεν αποτελούνται από δημοτικές ή τοπικές κοινότητες: Τον υποψήφιο δήμαρχο και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους
β) Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια και αποτελούνται από δημοτικές ή τοπικές κοινότητες: Τον υποψήφιο δήμαρχο, τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, τους υποψήφιους συμβούλους της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή τους υποψήφιους εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας.
γ) Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες κάθε συνδυασμός διαθέτει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για κάθε δημοτική ή τοπική κοινότητα. Σε αυτό περιλαμβάνονται:
Ο υποψήφιος δήμαρχος, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της εκλογικής περιφέρειας όπου ανήκει η δημοτική ή η τοπική κοινότητα, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι των άλλων εκλογικών περιφερειών, οι υποψήφιοι σύμβουλοι της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή οι υποψήφιοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας.
Οι σταυροί προτίμησης:
Σταυρό προτίμησης υποψηφίων βάζουμε μόνο την Κυριακή 7 Νοεμβρίου.
Σε ότι αφορά την πόλη της Καλαμάτας για να γνωρίζουμε τι θα κάνουμε την Κυριακή:
Τα ψηφοδέλτια για κάθε πόλη είναι ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ. Προσοχή σε αυτό.
Π.Χ. Στο ψηφοδέλτιο της Καλαμάτας περιλαμβάνονται στο πρώτο πεδίο οι υποψήφιοι Δημοτικοί σύμβουλοι (του κορμού) που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή μας.
Στο πρώτο πεδίο μπορεί ο ψηφοφόρος να βάλει μέχρι 3 (τρεις σταυρούς προτίμησης) σε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.
Στο δεύτερο πεδίο είναι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι (του κορμού πάντα) που ανήκουν σε άλλους δήμους της Καλαμάτας όπως Θουρίας, Αρφαρών και λοιπά Στο τρίτο πεδίο (πάντα στο ψηφοδέλτιο για την πόλη της Καλαμάτας) θα βρείτε τους υποψηφίους συμβούλους της τοπικής κοινότητας των Φιλιατρών. Αυτοί δηλαδή που βάζουν για το τοπικό συμβούλιο. Εκεί μπορείτε να βάλετε μέχρι 2 (δύο) σταυρούς.
Συνολικά δηλαδή στο ψηφοδέλτιο μπορείτε να έχετε μέχρι 6 σταυρούς. Έως 3 στο πρώτο πεδίο, έως 1 στο δεύτερο και 2 στο τρίτο.
Σε περίπτωση που η εκλογή του Δημάρχου κριθεί την δεύτερη Κυριακή 14 Νοεμβρίου, τότε ψηφίζουμε ΜΟΝΟ το ψηφοδέλτιο του επιθυμητού συνδυασμού. ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΑΥΡΟ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages